Våra anläggningar - Om föreningen - | IFK Sävsjö - grundad 1924

Våra anläggningar

Djurgårdsstugan


Djurgårdsstugan är IFK Sävsjö klubbstuga och färdigställdes i början av juni 1979 efter ett intensivt arbete av klubbmedlemmar och andra intresserade. Till finansieringen fick vi bidrag från Naturvårdsverket och Sävsjö kommun. Vi fick också generös sponsring från företag, som ställde upp med materiel och vissa arbetsinsatser.

Stugan är i bottenplanet 200 m2 stor och inrymmer en samlingssal på 80 m2 med tillhörande kök, 2 stora omklädningsrum med duschar, bastu och toalett samt ett kontorsrum och förråd.
Under en del av byggnaden finns en källarvåningen med lokal för styrketräning och förråd.

Dessutom har vi ett större garage för våra spårmaskiner och annan utrustning och vallabod samt en grillplats under tak.

Stugan hyrs ut till medlemmar och andra intresserade, men inte till rena ungdomsfester.

Högagärdebacken


Högagärdebackens slalompist öppnades den i slutet av januari 1982. Här fanns då en släplift, garage och en värmestuga. Vi var hänvisade till natursnö. Backens längd är ca 300 m med en fallhöjd på 50 m. Anläggningen kompletterades under i mitten av 80-talet med en kaffestugan, som är belägen i mitten av backen.

Efter flera gröna vintrar utan möjlighet till användning investerade vi till vintern 1995 i en snökanonanläggning och en pistmaskin. Den har sedan kompletterats i flera omgångar och ett nytt garage har byggts. Vattnet pumpas i en 600 m lång ledning från Torkån och trycks ut i lågtryckskanoner som är placerade längs ett rörsystem i backen. Tack vare snökanonerna har vi kunnat använda backen varje vinter utom en, då den för övrigt saknades snö på alla anläggningar i södra Sverige.

Backen används flitigt under säsongen med aktiviteter varje dag. Vi har öppet någon tid under fyra dagar/kvällar. Övriga tider används den av våra träningsgrupper, för skidskolor och för uthyrning till skolor och företag.

Träningslokal i Djurgårdsstugan


Här finns redskap för styrketräning. Medlemmar disponerar tills vidare lokalen fritt.

Redskap i form av roddmaskin, stakningsmaskiner, träningscykel, löpband och redskap för arm- rygg och magträning.

Är du intresserad måste du kontakta Kristin (tel 130 80) och lösa ut en nyckel i form av en tagg för 100 kr (betalas tillbaka om taggen återlämnas). Lokalen är tillgänglig dygnet runt. Det går inte att boka tid.

Bildspel Djurgårdstugan

Hyr våra anläggningar


Våra stugor hyrs ut till medlemmar och andra intresserade, men inte till rena ungdomsfester.

DJURGÅRDSSTUGAN
Priser i tre nivåer
Företag – externa privatpersoner och föreningar – medlemmar:
Förmiddag (till kl 13) 200 kr, 150 kr, 100 kr
Eftermiddag (kl 13-17) 200 kr, 150 kr, 100 kr
Kväll (efter kl 17) 300 kr, 200 kr, 100 kr
Heldag (fram till kl 17) 500 kr, 300 kr, 200 kr
Eftermiddag + kväll (efter kl 13) 600 kr, 350 kr, 250 kr
Dygn (24 timmar) 800 kr, 600 kr, 400 kr
Weekend (fredag efter kl 12 till söndag före kl 17) 2000 kr, 1500 kr, 1000 kr
(HÖGAGÄRDEBACKENS STUGA 50% av priserna)

Förbesiktning av lokalen görs när nyckel lämnas ut och efterbesiktning när den lämnas tillbaka.
Städning skall göras av hyresgästen (om inte annat bestämts) och skall godkännas av hyresvärden vid efterbesiktningen.

Vid återkommande uthyrning, träffas särskild överenskommelse.

Ring Kristin för att boka. 070-685 17 42

Kartor


Orienteringskartor kan också ses som en anläggning. Den är till glädje för vår egen orienteringsverksamhet, men även för allmänheten som är intresserade av att utforska omgivningarna.

Under senare år har vi upprättat kartor i omgivningarna kring Djurgårdsstugan, öster och söder om Eksjöhovgårdssjön, på Tällevadsområdet och i anslutning till Mejensjö.

Tidigare trycktes kartor upp i stora upplagor för att räcka under några år. Numera trycks de i mindre upplagor efter behov och då finns möjligheter att aktualisera dem efter hand.

Elljus- och motionsspår


Kommunens elljusspår i Sävsjö centralort är beläget vid Djurgårdsstugan. På kommunens uppdrag sköter vi underhåll såväl vinter som sommar.

Från Djurgårdsstugan finns också längre spår på 5 km och 7,5 km. Under förutsättning av tillräcklig snötillgång spåras de upp på vintern.

Vi svarar också för skidspår på gamla järnvägen mot Vetlanda mellan Eksjövägen och Torsets by.

Höglandsleden


Vandringsleden anlades under 1980-talet av kommunerna i länet. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning har huvudansvaret för leden i Sävsjö kommun.

Den går förbi Sävsjö vid Djurgårdsstugan och vi har svarar för märkning och underhåll av den från Asa i söder till Forsabadet i norr.
Längs leden finns rastplatser vid sjön Övingen, i Hultsjö, Skrapstad och Forsabadet.

top