Arkiv IFK NYTT

Oktober 2014


*Åke Eckerbom i oslagbar form. *

I slutet av september tog Åke Eckerbom sin 20:e seger för säsongen. Därefter har det blivit ytterligare ett par. Den gamle orienteringsräven är i högform och dominerar 70-årsklassen i Småland och tillhör eliten i Götaland. Även i nationella sammanhang är han bland de bästa. Han kommer nu att kröna säsongen med en treveckorssemester i Sydamerika tillsammans med hustrun Barbro. Han har naturligtvis svårt att avhålla sig från orientering under så lång period och vad passar då bättre än att samtidigt delta i veteran-VM i Brasilien. Ett stort grattis till en suverän säsong och lycka till i Brasilien.

Höglandsledens upprustning klar

Efter ett par intensiva veckor har pensionärsgruppen snart färdigställt upprustningen av Höglandsleden mellan Asa och Viks kvarn. I skrivande stund saknas bara några enstaka riktningsstolpar och ett brobygge vid Asa. Till våren kommer vi sedan att bättra på målningen. På flera ställen får leden en ny sträckning. Anledningen är att vi ska komma ifrån partier som blivit svårframkomliga efter stormar och avverkningar och underlätta framtids skötsel. Vi vill också lyfta fram ett par sevärdheter. Därför dras leden förbi Hultsjö kyrka och Drakaröret vid Biskopsberg. Planer smids nu att tillsammans med andra aktörer manifestera en ”nyinvigning” av leden en lördag i slutet av april nästa år – en vandringens dag då deltagare kan vandra olika delar av sträckan.

*Glöm inte årsmötet och kamratfest fredagen den 7 november *

I dagarna skickar vi ut en inbjudan till årsmötet och kamratfesten. Jag hoppas att det blir en betydligt större uppslutning än det brukar vara på årsmöten när vi nu fyllt 90 år.

Jan

September 2014


Framgångsrika triathleter med IFK-anknytning

Smålandstidningen uppmärksammade för ett par veckor sedan syskonen Hermansson (numera har de efter giftermål andra efternamn). Franz, Alfred och Julia har under sina ungdomsår varit aktiva inom IFK och då i första hand inom den alpina sektionen. Att göra ett fulltriathlon (3800 m simning, 18 mil cykling och ett avslutande maratonlopp på 42 km) är en oerhörd prestation. Det har dessa tre nu gjort. De deltog i Köpenhamns triathlon i augusti. Bäst lyckades Julia, som slog sina bröder rejält. Med en tid på 10 tim och 41 min blev hon bästa svenska i startfältet. (Simning 1.06, cykling 5.35 och löpning 3.48). För snabbräknaren blir det 10.29. Resterande tid är omställningstid mellan de olika momenten. Med denna prestation har hon stora möjlighet att få delta i VM, som nästa år går i Motala.

Per Karlberg hoppar och springer

Per som avslutat sina studier på idrottsgymnasiet i Växjö fortsätter att träna och tävla. Han har tidvis varit förhindrad av återkommande skador och har därför breddat sitt program från enbart höjdhopp till att även omfatta sprint. I sommar har han svingat sig över 192 cm i höjd – 1 cm från personbästa och 4 cm från klubbrekordet. På 100 m har han noterat finfina 11,37 sek.

Önskemål – allvädersbanor på Hofgårdsvallen

Friidrottsbanorna på Hofgårdsvallen är inte i bästa skick. Idag bedrivs inga tävlingar på stybbanor och en upprustning är därför nödvändig för friidrottens överlevnad. Det har våra politiker också förstått och en diskussion har förekommit om allvädersbanor. För att inte frågan skall falla i glömska har friidrottssektionen i en skrivelse till kommunen lämnat förslag om att ärendet tas upp på allvar i kommande budget.

Stadsloppet och jubileumslotteriet blev succé

Flyttningen av stadsloppet tillbaka till fredagskvällen och satsningen på reducerad avgift för ungdomar (hälften sponsrades av Swedbank och Svenska kyrkan) slog väl ut. Vi ökade deltagarantalet från i fjol med 150 personer till 433 deltagare. Än är det en bit kvar till rekordet på drygt 600, men det känns att vi är på rätt väg.

Jag vill tacka alla funktionärer (ca 40 st) som alltid ställer upp. Ett stort tack också till våra stadsloppssponsorer. Tack vare dessa kan vi köpa in våra medaljer och priser och bjuda på mat. Årets stadslopp gav preliminärt ett tillskott till kassan på ca 50 000 kr.

Jubileumslotteriet utan lotter gick också bra. Teckningslistorna blev fulla och lotteriet ger därmed ett överskott på 24 000 kr.

Höstträning och tipspromenader igång

Träningen för våra friidrottare lider mot sitt slut, men nu kommer alpinisterna och gymmixgrupperna igång. Tipspromenaderna har också startat och pågår fram till 23 november.

Vandringsleden rustas upp

Höglandsleden kommer under den närmaste tiden att få en rejäl ansiktslyftning. I ett länsomfattande EU-projekt med landstinget som huvudman ska alla leder få en enhetlig märkning. Leden läggs om på en del ställen och en allmän upprustning görs. I Sävsjö har IFK fått förfrågan om vi kan hjälpa till med arbetet mot ersättning. Eftersom vi är intresserade och idag har ett avtal med kultur- och fritidsnämnden om skötseln har vi träffat ett avtal. Arbetet sker under hösten av pensionärsgruppen.

Årsmöte och kamratfest fredagen den 7 november

Årsmötet kommer att äga rum på fredagskvällen den 7 november. Omedelbart efteråt bjuder vi in till en kamratfest med 2-rätters middag. Inbjudan kommer att skickas ut under den närmaste tiden och anmälans ska göras senast oktober månads utgång. Vi hoppas kunna bjuda på ett omväxlande och trevligt program.

Jan

Augusti 2014


När jag sätter mig vid datorn i kväll för augusti månads IFK-nytt har jag upplevt en händelserik dag.

Dagen började med ett arbetspass med tre andra pensionärer, Greger, Claes och Läcke. Efter ett sommaruppehåll har vi åter samlats för vår veckoarbetsträff med diverse underhållsarbete på våra anläggningar, lite snack och en kopp kaffe.

Under tidig kväll träffade jag Viktor Gustavsson som hämtade utrustning inför kvällens arbete med slåtter av en äng vid Komstad ängar. Tillsammans med två andra skulle han under kvällen slå ängen, som sedan kommer att räfsas av ett gäng från alpina sektionen på onsdag kväll.

Vid halvsex var det invigning av vår stavhoppsanläggning på Hofgårdsvallen. Det var fantastiskt roligt att se intresset hos de med än 40 ungdomar som samlats till träningspasset för att få en introduktion i den svåra grenen. Invigare och instruktör var Ellen Olsson. Hon tillhörde vår förening tills för tre år sedan, då hon bytte klubb till IFK Wärnamo. Hon går nu på idrottsgymnasiet i Växjö och kom från junior-SM, där hon tog silvermedalj i F17 med nya personliga rekordet 361 cm. Jag ör övertygad om att den nya anläggningen kommer att inspirera våra ungdomar till fortsatt satsning. Det har kastburen, som kom på plats förra året verkligen gjort. Nästa investering som vi hoppas på är att kommunen bygger allvädersbanor. Stavhoppsställningen är en investering på 116 000 kr och har gjorts möjlig genom bidrag från Smålandsidrotten med 50 000 kr och Sävsjö kommun med 30 000 kr. Resten finansierar vi själva.

Kvällen avslutades med ett besök i skogen söder om Brukshundsklubbens stuga. Där arrangerade vi årets Njudungsmästerskap i orientering med drygt hundra deltagare.

I morgon träffas ett antal daglediga för vår återkommande tisdagsvandring någonstans i Sävsjö med omnejd. Vi brukar vara 15-20 st som tagit med fika för att i för samtal lagom tempo vandra 7-8 km. Ibland går vi samma runda som vi gjort någon gång tidigare, men oftast är det en ny runda med nya upptäckter. Bland deltagarna finns alltid någon som vet mer än andra om de ställen vi passerar, så vi blir klokare, lär känna varandra lite bättre och får lite motion på kuppen.

På onsdag är det så dags för veteranorienteringen på Höglandet. Denna vecka är det Eksjö SOK som står som arrangör. Här är alla välkomna, men bara de som är 50+ ingår i tävlingen. Som deltagare kan du välja en av fyra banor i varierande längder från 2 till 4 km. När alla pustat ut och duschat i det medtagna vattnet avslutas det hela med en kulturell kvart – alltid lika spännande.

Stadsloppet, jubileumslotteriet och föreningsdagen

Slutet av augusti är en hektisk tid. Förberedelserna för Stadsloppet, som i år flyttats tillbaka till höstmarknadsdagen sista fredagen i augusti, avgörs den 29. Det är en hel del som ska göras. Sponsorer för priser ska fixas, organisationen spikas med sekretariat, start- och målpersonal, trafikvakter, uppbyggnad av start- och målplats markering av banor och rekrytering av trafikvakter mm.
Nytt för i år är att halva startavgiften för ungdomar betalas av Swedbank och Svenska kyrkan. I övrigt är allt som vanligt med 10 och 5 km löpning och en gåingklass. Alla lag med 5 eller fler deltagare får som vanligt en matkorg att kalasa på efter målgången.

Dagen efter deltar IFK i föreningsdagen. Utformningen är ännu bara på skisstadiet, men kommer vi bl a att redovisa vinnarna i vårt jubileumslotteri, där vi lottar ut 25 000 kr i kontanter. Försäljning av lotter pågår för fullt och har du inte fått köpa några kan du höra av dig till mig.

Sommargympa i Vallsjöbaden

som kördes av Kristin på lördagarna under juli månad blev lyckade. De kan återkomma nästa år, men vi behöver fler ledare som ställer upp. Det har varit svårt i semestertider.
Snart sparkar inomhusgymmixen igång med 5-6 pass i veckan.

Veckans bana och cykeltrim

Veckans bana i orientering har pågått under 8 sommarveckor i Sävsjö och Stockaryd. Det är uppskattat, men vi har ännu inte fått någon summering.
Cykeltrimmet är fortsatt populärt och här finns möjlighet att besöka kontrollerna till slutet av september.

Höstens tipspromenader

startar den 24 augusti och pågår ända till slutet av november. Efter att under flera år haft samma pris höjer vi nu till 40 kr för vuxna. Då får man tipslapp, 3 bingolappar och fika som avslutning – dvs mycket för pengarna. För barn betalar men halva priset. I slutet av säsongen lotter vi också ut ett antal priser på deltagarkorten.

Det lider mot natt

när jag nu summerat en trevlig och innehållsrik dag. Skymningen sänker sig över vårt Björkliden (vårt hus heter så). Det är dags knyta ihop säcken med TV-aktuellt, Sportnytt och ett kapitel i en god bok. God natt

Jan

Juni 2014


Mycket har hänt under våren och mycket är på G.

Djurgårdsloppets jubileumsupplaga

Som avgjordes en tisdagskväll i mitten av maj och blev en succé. Rekordmånga stafettlag från låg- och mellanstadieskolorna ställde upp (43 st) och i sexårsklassen blev det också rekord med 51 deltagare. Förmodligen lockade jubileumspriset – en inträdesbiljett på Boda Borg – lite extra.

Nytt för i år var herr- och damklasserna, som var öppna för lag från kommunens föreningar. De samlade 11 resp 4 lag. Tomas Matsson i Källäng hade tillverkat två tjusiga keramikfat, som blir vandringspris i resp klass. Deltagarna i segrarlagen, Sävsjö Innebandyklubb resp Hultsjö IF Atom, fick dessutom ta emot, en av Matsson, tillverkad mugg. Nu hoppas vi att detta blir återkommande klasser i Djurgårdsloppet.

Parkeringen vid Djurgårdsstugan fylldes snabbt och parkeringsvakterna fick en svettig kväll. En del glåpord fick de ta emot från bekväma bilister som kom sent och blev hänvisade till parkering vid skomakarmuseet och därför fick hela 500 m att gå!

Många nya orienterare

Ungdomsserien har i år samlat många nya deltagare från IFK. Från att vi tidigare haft tiotalet fanns nu ett trettiotal med i de olika deltävlingarna. Orienteringssektionen har gjort ett gott rekryteringsarbete och nu gäller det bara att få ungdomarna att ta nästa steg i denna utmärkta sport, som passar alla åldrar och alla plånböcker. Här krävs ingen dyr utrustning. Man kan använda sina vanliga träningsskor, träningsoverall och en kompass. Sen är det bara att sätta igång.

Stavhoppsanläggning på i juni

Tack vare bidrag från Smålandsidrotten och Sävsjö kommun och ett tag i klubbkassan har vi nu kunnat beställa en från friidrottssektionen hett efterlängtad komplettering – en ny och stor stavhoppsutrustning med ställning och nedslagsbädd. Leverans sker förhoppningsvis under juni månad. Med denna komplettering finns nu möjligheter att träna och tävla i alla olika grenar. På önskelistan finns självklart allvädersbanor. Vi har förhoppningar om att kommunen är intresserade av en sådan ombyggnad av Hofgårdsvallen.

Sommargympa i Vallsjöbaden

Under midsommarhelgen förra året körde Ann-Louise Karlsson (född i Sävsjö och aktiv som ungdomsskidåkare i klubben) flera olika träningspass på dansbanan vid Vallsjöbaden under midsommarhelgen. Det blev mycket uppskattat och hon återkommer därför även i år.

Skillanden blir att IFK Sävsjös gymmixsektion nu följer upp med lördagsgympa de följande lördagarna till i början av augusti. Vi kör detta tillsammans med Vallsjöbaden och projekt Häradsvägen.

Vårens tipspromenader

Under vårens 10 tipspromenader har vi begåvats med vackert väder nästan varje gång. Vi har också fått fler deltagare och ett snitt på drygt 50 personer varje gång. Nu gör vi ett uppehåll i sommar och återkommer sista helgen i augusti och ytterligare 11 söndagar framåt.

Jubileumsåret fortsätter med stadsloppet

Stadsloppet flyttas tillbaka till sista fredagen i augusti och vi hoppas av vi då ska kunna locka fler deltagare.

Vi satsar lite extra på deltagande ungdomar. Hälften av startavgiften för ungdomar betalas gemansamt av Swedbank och Svenska kyrkan och ungdomarna betalar därför bara 40 kr i startavgift.

Veckans bana återkommer

Vår orienteringssatsning med veckans bana har varit mycket uppskattad. Precis som i fjol kör vi tillsammans med IFK Stockaryd. Nytt för i år är att kontrollerna kommer att sitta upp under två helger. Från fredag vecka 1 till söndag vecka 2. Då finns lite längre tid att hinna med. Som tidigare blir det varannan gång i Sävsjö och varannan gång i Stockaryd.

Gratis kartor kommer att finnas på turistbyrån, Gulf och Gunnars kiosk.

Cykeltrim redan ute

De blåvita burkarna i årets upplaga av cykeltrim är redan utplacerad och många har kommit igång. Cykeltrimmet är ett utmärkt sätt att se sig om i Sävsjö omgivningar och åka till och från platser som man tidigare kanske inte sett eller visste om att de fanns.

Reselotteriet blir nu penninglotteri

I år ändrar vi litegrann på vårt traditionella reselotteri. I stället för resecheckar som vinster blir det nu rena pengar. De vanliga lotterna byts ut mot teckningslistor, där man väljer ett nummer. Priset blir 25 kronor och betalar man 100 kr får man en lott på köpet.

Studiecirkel om vår historia

Under våren har vi kommit igång med en studiecirkel om vår klubbs historia. Vi har inga större pretentioner på att åstadkomma något samlingsverk. KG Berglund gjorde en utmärkt sammanfattning i samband med 75-årsjubileet och det kommer vi att aktualisera. Till detta kan vi kanske hitta personer med personliga upplevelser av träning och tävling i våra färger.

Jan

April 2014


Tim Carlsson – sensationell silvermedaljör på USM!

Att Tim Carlsson till denna säsong blommat ut hade jag kännedom om, men andraplatsen vid årets USM i superG var för mej en härligt glad överraskning. Grattis Tim!

Tim gjorde för övrigt även ett utmärkt störtlopp med plats 10, endast 34 hundradelar från pallen. I slalom och storslalom tog ivern över i jakten på framskjutna placeringar och ledde till uråkning i andraåken. Det ska bli mycket intressant att följa Tims vidare framfart i pisterna.

Emelie fortsätter att övertyga

I skidsäsongens avslutning avgjordes SM för seniorer i Tärnaby. Emilie gjorde i slalomen ett misslyckat förstaåk med snudd på uråkning. Hon följde upp med en suverän uppvisning i andraåket och lyckades nå tredjeplatsen. Trots en skadefylld försäsong kan hon med sin avslutande halva av säsongen blicka tillbaka på en framgångsrik vinter med stora förhoppningar om fortsatta framgångar kommande säsong.

Isabelle Björk fortsätter sin alpina satsning

Isabelle har varit igång flitigt under den gångna säsongen. Nyligen var hon i Holmenkollen i Oslo och tävlade i en internationell storslalomtävling som Norska Special Olympics arrangerade. Sverige ställde upp med sex åkare tillsammans med åkare från sex nationer.

Det bjöds på ett riktigt bra motstånd och Isabelle presterade på topp i båda sina åk.
Detta räckte till en hedrande tredje plats och det är hon otroligt nöjd med även om siktet alltid är inställt på att vara på första plats.

Detta är Isabelles sjunde Internationella medalj och tidigare i vinter tog hon två silver i de Nationella Spelen.

Tipspromenader vid Djurgårdsstugan

Tipspromenaderna är åter igång på söndagarna fram till början av juni. Olika värdar svarar för olika söndagar. Vi fördelar arbetet och får ett varierat utbud av frågor. Efter uppehåll undersommaren återkommer vi i slutet av augusti med ytterligare 12 söndagspromenader.

Skidskytte på rullskidor och inlines.

På initiativ av Johan Hermansson anordnas söndagen den 27 april en rullskidskyttetävling vid Skyttecenter i Sävsjö. Arrangemanget är ett test tillsammans med Aleholmsskolan. Till förfogande finns 17 gevär. Med en klass för rullskidor och en för inlines kan det bli 34 deltagare vid två starter.

Varje varv följer deltagarna gång- och cykelbanan från Skyttecentrum till A-lackering och tillbaka. Här finns möjlighet att hela sträckan kör utan att störa eller bli störd av biltrafik. Gevären ligger hela tiden kvar på resp. bana i skyttehallen.

Tack Johan för ett roligt initiativ i jubileumsanda.

Djurgårdsloppet utökas

Under senare år har Djurgårdsloppet körts som en skolstafett för klasslag från klass 1 till 6 och med en individuell 6-årsklass utan tidtagning.
I år utökar vi det med en stafett för föreningar inom kommunen. I varje lag ingår 5 personer som springer vardera 800 meter med en klass för damer och en för herrar.

Studiecirkel om IFK Sävsjös historia

Varannan onsdag eftermiddag samlas några gamla IFK-are i Djurgårdsstugan för en tillbakablick i vår 90-åriga historia. Under ett par timmars tid får vi ta del av och dela med oss av våra erfarenheter. Tanken är att vi så småningom ska kunna dokumentera det i någon form på hemsidan. En utmärkt utgångspunkt är den jubileumsskrift som KG Berglunds gjorde till 75-årsjuileet. Intresserad? Hör gärna av dej till mej.

Jan

Mars 2014


Succé för Emilie!

Emilie Wikström – vår första olympier – lyckades verkligen när det gällde. Årets bästa placering när det verkligen gällde. Hon kunde hålla nerverna under kontroll och gjorde ett fantastiskt race.

Det var också lyckat att vi kunde gratulera henne knappt en vecka efter presentationen med en värdig uppvaktning i samband med klubbmästerskapet i slalom. Ca 250 personer hörsammade vår kallelse. Kristina Steinvall intervjuade Emelie som om hon inte gjort annat och Ingvar Jarfjord passade på att uppvakta från kommunen – som vanligt på ett personligt och engagerande sätt. Samtidigt fick Johan Hermansson möjlighet att presentera verksamheten och framhålla andra talanger som vi har i klubben och då främst Tim Carlsson och Kajsa Steinvall.

Kort säsong i Högagärdebacken

Trots denna milda och snöfattiga vinter har vi kunnat hålla backen öppen 4 veckor. Under den tiden har det varit verksamhet så gott som varje dag. Utöver våra vanliga öppettider onsdag, fredag, lördag och söndag har träningsgrupperna och skidskola hållit igång övriga kvällar och vissa helger. Dessutom har vi hyrt ut till flera skolor och grupper. En annat mycket lyckat arrangemang var ”Alla på snö”, som vi gjorde tillsammans med skolorna och Svenska skidförbundet. Alla kommunens elever i årskurs 4 fick möjlighet att pröva såväl slalom som längdåkning under ledning av elever från gymnasiet, sina klasslärare och ledare från IFK.

Orienteringen skolsatsar

Under våren kommer OL-sektionen att tillsammans med Vallsjö- och Hägneskolorna att anordna orienteringspropaganda i anslutning till skolorna. Åke Eckerbom gör specialkartor och tillsammans med övriga i sektionen läggs banor med kontroller, där eleverna får testa kontrollstämpling med sportiidentutrustningen. Här kan man se tiden när man stämplat en kontroll och tiden mellan kontrollerna på tidsremsan man får när man kommit i mål.

Jan

Februari 2014


IFK-nytt februari 2014

Emelie – vår första olympier!

I skrivande stund har olympiaden i Sotji just inletts med ett silver för Charlotte Kalla. För IFK Sävsjös första olympier Emelie Wikström väntar äventyret runt hörnet. Efter hennes jämna förvintersäsong blev hon till slut uttagen att representera Sverige. Grattis! Genom sina framgångar ger Emelie oss övriga inom föreningen och Sävsjö en fjäder i hatten. Vi gläds verkligen med henne och önskar henne lycka till i slalomtävlingen.

I skymundan gör vår andra riksbekanta slalomåkare Isabelle Björk fortsatta framsteg. I december tilldelades hon ett stipendium för sina prestationer under 2013 vid en föreställning i Idrottens Hus i Stockholm. Tillsammans med sin pappa Lars får hon vara med på olika tävlingar för handikappåkare i slalom. De har tävlings- och träningssamlingar både inom landet och i alperna. Vill du veta mer kan du snart följa Isabelles äventyr under en särskild flik på hemsidan.

En annan alpinist som visat framfötterna är Tim Carlsson, som i år har lyckats klättra uppåt i rankingen och fått möjlighet att delta i mer avancerade träningsläger. Hans kompis William Almqvist hade oturen att skada sig på ett läger i höstas, men är efter rehabilitering åter igång med träning och tävling.

Underifrån finns flera som knackar på dörren. Att intresse finns visar inte minst deltagandet i skidskolan, som startades så fort backen kunde öppna. Ett 50-tal deltagare tog sina första ”stapplande” steg tillsammans med många ledare.

Den milda vintern medförde att vi kunde öppna backen först i slutet av januari. Vår snökanonanläggning är en välsignelse. Bara ett år sedan 1995 har vi misslyckats med att göra snö, men då fanns heller ingen annan i hela södra Sverige som lyckades.

Under januari har vi skickat ett brev om betalning av medlemsavgifterna. Även om de är ganska rimliga är de en viktig inkomstpost för oss. Betala därför så fort som möjligt. Om du inte har fått något kan du kontakta Kristin för information.

Vår nya hemsida släpptes under december och ser trevlig ut. Den är mer lättarbetad och därför tror och hoppas jag att de olika sektionerna kommer att medverka mer aktivt för att hålla den aktuell. Kom gärna med synpunkter på innehåll till Kristin eller mej.

2014 är ett stort jubileumsår i Sävsjö. Kommunen firar 150 år med järnväg och 50 år som kommun. Vi fyller 90 år och andra föreningar har andra jubileer. Hur ska vi fira? Kom med förslag!

Jan

December 2013


Klubbens 89:e verksamhetsår har nu avslutats.

Vår främsta idrottsprofil – Emelie Wikström – hade en säsong fylld av diverse skadeproblem som hindrade henne från att komma till sin rätt. Efter en skadefri sommar drabbades hon av en diskutbuktning i nedre delen av ryggen och har fått försäsongsträningen förstörd. Det innebär också att säsongspremiären för henne blir fördröjd. Jag hoppas verkligen att hon snart får uppleva en skadefri vinter, så att hon får visa vad hon kan.

Johan Hermansson klev förra året in som ordförande för den alpina verksamheten. Med sin entusiasm har han fått igång en ny generation ungdomar och med dem nya ledare och funktionärer. Bland de ungdomar som deltagit i tävlingsverksamheten har Tim Carlsson och William Almqvist lyckats riktigt bra. De kvalificerade sig och deltog i USM.
Friidrottarna fick till denna säsong kliva in i den kastbur, som kommunen byggt vid Hofgårdsvallen. Den har bidragit till ett ökat intresse och fler deltagande ungdomar. Från kommunens sida är man också intresserad av att ordna allvädersbanor. Vi hoppas att det kan bli verklighet. Det skulle skapa förutsättningar för ett riktigt lyft för fridrotten. Vi planerar också att satsa på en stavhoppningsutrustning och hoppas att vi kan få ekonomisk uppbackning för detta från idrottslyftet och kommunen.

Några nya ungdomar med föräldrar har lyft orienteringen. De har under höstsäsongen deltagit i flera tävlingar. Kanske har veckans bana också bidragit till ökat intresse.

Andra aktiviteter

Veckans bana genomfördes i år under 8 veckor tillsammans med IFK Stockaryd. Vi märkte ett ökat intresse och har fått många positiva reaktioner.
Johnny Thorstensson svarade som vanligt för Cykeltrimmet. Här såldes rekordmånga paket, ca 120 st. Även här har vi vått många positiva reaktioner.
Stadsloppet gick för andra året i rad på den nya sträckningen med mål bakom kulturhuset. Arrangemanget fungerade utmärkt, men vi behöver arbeta mer aktivt för att öka deltagarantalet. Kanske ska vi återgå till en fredagstävling.
Djurgårdsloppet i maj – stafetten för klasslag från låg och mellanstadiet – lockade som vanligt många lag och åskådare.
Tisdagsvandringarna för daglediga anordnas året runt med ett kortare uppehåll på sommaren och ett par månader på vintern. De samlar 10-20 deltagare som stiftar bekantskap med olika delar av kommunen. Under året gjordes en tvådagarsvandring i Söderåsens nationalpark. Några deltagare åkte på en fjällvandringstur till Härjedalen.

Investeringar och renovering av anläggningar

Ny målvagn
En ny målvagn har färdigställts. Den är byggd på ett husvagnschassi och är därför lätt att flytta. Byggnationen har kunnat göras inomhus i ett garage som vi fått disponera. Arkitekter och byggare av vagnen är Lennart Läcke Petersson och Claes Rehn, som tillsammans med främst Roland Jönsson svarat för hela projektet. I fortsättningen kommer vagnen att ställas upp på inhägnat område vid kommunens förråd på Hjärtlandavägen.

Komplettering av orienteringsutrustning
Vi har under året köpt in fler enheter till vårt kontrollsystem inom orienteringen (sportident) och kan nu anordna mindre tävlingar utan att behöva låna in utrustning från andra.

Inbrott
Djurgårdsstugan har under året varit av stort intresse för vandaler. Vid fyra tillfällen har vi drabbats. Den största förstörelsen skedde i februari då några slog sönder och bröt upp fönster och dörrar. Ett nytt inbrott skedde i augusti, men med betydligt mindre skador. Då stals även huvuddelen av kläderna i vår Ullmax-väska. Veckan efter bröt någon in sig i garaget och fördärvade dörren. Det senaste var vandaliseringen av den gamla målvagnen, där alla fönster krossades. Samtidigt slogs köksfönstret i stugan också sönder.
Vi undersöker nu hur vi ska få ett bättre skydd i området.

Externa arbeten
Alpina sektionen har ansvaret för slåtter och räfsning vid naturreservatet Brunnsekärret. Ett år återstår nu av vårt treårsavtal med länsstyrelsen. Det ger ett bra tillskott i kassan. Sektionen har också ansvaret för krattning och slåtter av ett område i Komstad enligt ett avtal med Skrivargården.

Avtalet om skötsel av vandringsleden är föremål för omförhandling. Kommunen funderar på vad de ska göra för att öka intresset, eftersom leden under senare år inte frekventerats i någon större utsträckning. Funderingar finns om att skapa vandringsslingor med start och mål på samma plats och varierande längd för hel- eller halvdagsturer. På en sådan slinga bör man hitta något intressant för besökare, som skapar ett värde utöver själva motionen och naturupplevelsen. Kom gärna med förslag.
Utan ledare ingen verksamhet
Bakom de idrottsliga framgångarna finns många personer som lägger ner ett stort arbete som tränare och ledare. I individuella sporter som vi bedriver är föräldrastödet en nödvändighet. Det är många som tar ett stort ansvar för att träningen fungerar och anläggningar hålls fräscha så att medlemmar och allmänhet får möjlighet till olika aktiviteter. Jag möter många som strör lovord över föreningen och det vill jag gärna förmedla till alla som aktivt medverkar i arbetet i olika positioner.

Kristins första år
Jag vill rikta ett stort tack till Kristin Wallersjö-Lundqvist som nu gjort sitt första år som vår adminstratör. Hon har dessutom rollen som kassör i föreningen. Uppgifterna har hon skött på ett utomordentligt sätt och det har varit ett stort nöje att samarbeta med henne. Tack också till övriga ledamöter i styrelsen, som alla på ett konstruktivt sätt deltar i arbetet för att förvalta och vidareutveckla Sävsjös äldsta idrottsförening, som under 2014 uppnår den aktningsvärda åldern av 90 år.

Jan Brandin
ordf

top